Aktualno

Dan planeta Zemlje

Danas su djelatnici Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije zajedno s Osnovnom školom I.G. Kovačić iz Đakova obilježili Dan planeta Zemlje u perivoju J. J. Strossmayera u Đakovu. Učenici su prije nekoliko tjedana dobili zadatak da recikliraju svoj otpad i stvore umjetničke instalacije koje su bile itekako kreativne.

Koristili su papir, karton, plastiku, tekstil, metal, staklo i druge materijale i stvorili vrlo zanimljive skulpture poput recikliranog spremnika, vjeverice, usisivača smeća, čuvara okoliša i slično. Jedna tema je bila razvrstavanje i odlaganje otpada, smanjenje korištenja plastike, recikliranje i razgradnja, a druga tema je bila o crvenim vjevericama i njihovom značaju za biološku raznolikost. Ideja je bila da se povodom Dana planeta Zemlje prisjetimo kako svi mi kao pojedinci možemo doprinijeti zaštiti prirode i okolišu i da učenike i javnost potaknemo da to činimo svih 365 dana u godini. Ovim putem se zahvaljujemo ravnatelju i nastavnicama iz OŠ I.G. Kovačić, kao i učenicima na suradnji i trudu oko obilježavanja ovog važnog datuma za prirodu i našu Zemlju.

 

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.