Aktualno

Međunarodni dan vlažnih staništa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana vlažnih staništa, koji se svake godine u svijetu obilježava 02. veljače, u prostorijama prijemnog centra Parka prirode Kopački rit predstavljeni su rezultati zimskog prebrojavanja ptica vodarica (IWC) 2023. na području Osječko-baranjske županije.

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Krajem prošlog tjedna započeli smo sa zimskim prebrojavanjem ptica vodarica. Do sada smo obišli područje rijeke Drave od Osijeka do ušća u Dunav, Aljmaški rit te jezera Jošavu, Borovik i Lapovac. Na terenu su nam pomogli djelatnici Kopačkog rita i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.Ukupno smo zabilježili 2682 ptice, od kojih su dominirale divlje patke (Anas platyrhynchos) s 1844 jedinke. Osim njih vidjeli smo sive čaplje (Ardea cinerea) i velike bijele čaplje (Ardea alba), velike vrance (Phalacrocorax carbo), riječne galebove (Chroicocephalus ridibundus) i dr.

Čarobni svijet biljaka u Esseker expressu

Na poziv tvrtke GPP Osijek, Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ je u suradnji s obrtom MOSSART iz Osijeka održala radionice pod nazivom „Čarobni svijet biljaka“ u sklopu njihovog dugogodišnjeg projekta "Božićni tramvaj".

PLASTIC FREE ZONE - POSTAVLJENE SU INFORMATIVNE TABLE I SPREMNICI

Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije je provela projekt „Plastic Free Zone – Zamislimo život bez plastike“ uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

PODJELA NOVOGODIŠNJIH KALENDARA ZA 2023. GODINU AUTORIMA FOTO NATJEČAJA „ŽIVJETI S DRAVOM“

13.prosinca 2022. godine u Maloj vijećnici Osječko-baranjske županije podijeljeni su kalendari autorima fotografija „Živjeti s Dravom“.
Dobitnici kalendara čije će fotografije krasiti mjesece u 2023. godini su:

Kalendar „Živjeti s Dravom“

Svjetski dan ptica selica 2022

U  edukacijsko-posjetiteljskom centru Podravlje djelatnici stručne službe JU za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije organizirali su Danubeparks volontersku akciju obilježavanja Svjetskog dan ptica selica s ciljem promoviranja volontiranja u zaštićenim područjima. Volonter biolog Tomislav Mandir održao je edukativno predavanje o pticama selicama učenicima OŠ Vladimir Nazor iz Čepina, šumar Dalibor Tonc održao je predavanje o šumama i staništima ptica, a kustosica- pedagoginja Kristina Delalić Vetengl održala je kreativnu radionicu gdje su učenici sami kreirali tisak na majice s motivima ptica.

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.