Aktualno

Obilježavanje Svjetskog dana hrane pod sloganom „Voda je život, voda je hrana“

Stručna služba Javne ustanove u ponedjeljak 16.10.2023. sudjelovala je na obilježavanju Svjetskog dana hrane pod sloganom „Voda je život, voda je hrana“ u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.

U sklopu obilježavanja održan je okrugli stol pod nazivom „Inteligentno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“ upravo se raspravljalo o gore navedenim temama, a gosti okruglog stola uz Darju Sokolić, ravnateljicu HAPIH-a, domaćina i organizatora, sudjelovali su i Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, Mirna Habuda-Stanić, redoviti prof. Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek te Marinko Pleština, član Uprave Jamnice.

Govornici na okruglom stolu složili su se da je Hrvatska bogata izvorima pitke vode, zbog čega nerijetko njezinu dostupnost uzimamo zdravo za gotovo. Trebamo biti svjesni kako prava vrijednost vode nije u njezinoj konačnoj cijeni, iako je postala predmetom trgovine na vodećim svjetskim burzama. Za naša kućanstva, proizvodnju hrane, zdravlje, obrazovanje, gospodarstvo i očuvanje prirode voda je od neprocjenjive vrijednosti.

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.