Aktualno

Obilježen Svjetski dan ptica selica 2024

U subotu, 11.5.2024., obilježen je Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day), koji se tradicionalno obilježava dva puta godišnje, za vrijeme proljetne i jesenske migracije. Tim povodom smo u petak, zajedno s učenicima Srednje škole Donji Miholjac, obilježili ovaj značajan datum u Posebnom ornitološkom rezervatu Podpanj. U sklopu projekta Safe Flyways, s nama su se uključili i članovi Hrvatskog društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) koji ga provode te su educirali učenike o pticama i proveli ih kroz rezervat. Ovogodišnja tema je  važnost kukaca za ptice selice, a ujedno smo  istaknuli i zabrinutost vezanu uz smanjenje broja kukaca, koji su u opadanju  zbog utjecaja čovjeka i klimatskih promjena. Tim povodom smo predstavili i naš projekt ClimEmpower koji je usmjeren na klimatske promjene i sve vezano za njih.

 

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.