Aktualno

Radionica za izradu biljnog terarija PLAN(e)T

Povodom Dana planeta Zemlje održana je radionica za izradu biljnog terarija PLAN(e)T koju je predvodila Valentina Pop predsjednica udruge Moss art.

Biljni terarij ili vrt u boci je minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude. Pri izradi je važno odlučiti o vrsti terarija. Postoje otvoreni terariji (za uzgoj sukulenata i kaktusa) i zatvoreni terariji (za biljke koje vole dosta vlage). Pri odabiru biljaka za terarij, potrebno je uskladiti veličinu biljke, te njezinu potrebu za prostorom. Preporučuje se odabir manjih biljka, te onih koje neće prerasti prostor unutar staklene posude. Kako bi terarij izgledao što ljepši i bogatiji, biraju se biljke različite visine, oblika i boje.


Za veći efekt dodaje se mahovina, mala paprat i sjemenke trave. Od mesoždernih biljaka može se uzgajati venerina muholovka (Dionaea muscipula), biljke rodova Drosera i Pinguicula. Od tropskih biljka mogu se uzgajati fitonija (Fittonia verschaffeltii), afrička ljubičica (Saintpaulia), te peperomija (Peperomia caperata ‘Variegata’).

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.