Aktualno

STUDIJSKO PUTOVANJE U SKLOPU PROJEKTA RIVERSIDE

Hrvatski partneri na projektu Development and Protection of the Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube, akronim: Riverside, HUHR/1901/2.2.1/0122, su od 23. do 26. studenoga 2022. godine posjetili češko-poljski prekogranični Rezervat biosfere/Nacionalni park Krkonoše sa ciljem upoznavanja zaštićenih dijelova prirode Europske Unije, ali i razmjene znanja i iskustava sa kolegama u aktivnostima očuvanja prirode i prekogranične suradnje u upravljanju rezervatom biosfere.

U sklopu studijskog putovanja, hrvatski partneri upoznali su se s projektima koje su provodili ili još uvijek provode češki kolege.

Prvoga dana, dopodne su proveli u društvu zaštitara prirode i stručnjaka za rad sa posjetiteljima, a poslijepodnevni dio je bio rezerviran za upravljanje vodama i geologiju.

Drugoga dana, u prijepodnevnom dijelu programa zoolozi i botaničari su prezentirali projektie osiguravanja sigurnih staništa i povećanja populacije tetrijeba ruševac (Lyrurus tetrix) i restauracije tresetnih staništa, dok su poslijepodnevni dio programa proveli sa šumarima i rendžerima u obilasku šumskih područja iznad Špindlerovog Mlina.

Nacionalni park Krkonoše najstariji je češki nacionalni park proglašen 1963. godine, a prostire se na 370 km2. To je češki planinski lanac, sa najvišim češkim vrhom Sněžka (1.603 n/m), ali i  sa jedinstvenim mozaikom različitih ekosustava koji su ovdje ostali kao podsjetnik na davnu ledenjačku prošlost. Krajolik s visokim planinskim padinama, ravnim grebenima, alpskim livadama sa poljskim cvijećem i tajanstvenim vrištinama, sa brojnim vodotocima i šumskim predjelima, prepoznat je i od strane UNESCO-a, pa je Nacionalni park Krkonoše 1992. godine uvršten u svjetsku mrežu rezervata biosfere zajedno sa istoimenim poljskim Nacionalnim parkom.

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.