Aktualno

Obilježen Svjetski dan šuma i voda u sklopu projekta ClimEmpower

„Kako se prilagoditi klimatskim promjenama“ / “How to adapt to climate change”

Ovog vikenda, 23. ožujka 2024. smo obilježili Svjetski dan šuma i voda uz zanimljive radionice, a ujedno smo i predstavili projekt ClimEmpower. Glavni naglasak svih projektnih aktivnosti je na izradi strategija, modela i aplikacija za prilagodbu odnosno smanjenje utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju i zaštićena područja. Idealna prilika za predstavljanje projekta ClimEmpower je upravo na dan kada se obilježavaju dva bitno značajna datuma u zaštiti prirode a to su Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda, jer su ta dva resursa izrazito pogođena klimatskim promjenama.

Prvi dio programa započeo je u Edukacijsko-posjetiteljskom centru „Podravlje“ gdje smo predstavili projekt ClimEmpower, prezentaciju o restauraciji staništa Biljskog rita predstavili su Hrvatske vode, a što se to događa sa šumama na temu klimatskih promjena govorili su predstavnici Hrvatskih šuma, a radionicu o šumskim samoodrživim vrtovima i sadnja biljaka na gredicama predvodili su predstavnici udruge Ospera iz Osijeka. Posjetitelji su mogli uživati u izložbi fotografija autora Zdenka Turniškog „Šuma i voda snaga i ljepota“ uz degustaciju paštete od divljači koju smo nazvali „Šumski užitak“. Najvrjedniji posjetitelji su bili oni najmlađi Alisa i Šimun koji su s užitkom sadili biljke. Svaki posjetitelj je dobio po jednu sadnicu na poklon, a mogli su birati između lavande, ružmarina i kadulje.

Drugi dio programa odvijao se u Muzeju likovnih umjetnosti gdje će posjetitelji mogli pogledati izložbu Drava art biennale uz vodstvo kustosa i uživati u kreativnoj radionici „Izradi svoju šumu“, te uživati u vrhunskim vinima i hrani, te posebnu pozornost posjetiteljima privukao je sweet moss desert.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom zanimljivom projektu, a posebno Daliboru Toncu iz Hrvatskih šuma koji nam je ručno izradio prekrasne okvire za radionicu, OPG Koščak na likerima, Muzeju likovnih umjetnosti na vinima, a posebno hvala tvrtki Izolirka na donaciji repromaterijala.

Hvala Katarini Arlavi & Zdenku Turniškom na ovim lijepim fotografijama.

 

 

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.