Aktualno

Napomena

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Tri_grada_rijeka

Tri grada jedna rijeka

Međunarodni dan rijeke Drave ove se godine na području Osječko-baranjske županije obilježio od 22. do 24. rujna raznovrsnim i atraktivnim programom pod nazivom “Tri grada jedna rijeka”.

Program obilježavanja Dana rijeke Drave započeo je u Velikoj vijećnici  na temu „Projekti i izazovi zaštite i održivog razvoja uz rijeku Dravu“ s ciljem predstavljanja projekata koji doprinose očuvanju jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi, modele održivog razvoja te mogućnosti razvoja turizma uz rijeku Dravu te projekte na području UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Projekte su predstavili Osječko-baranjska županija - Upravni odjel za turizam, kulturu i sport, Hrvatske vode, Hrvatske šume, Udruga Zeleni Osijek, Grad Belišće, JU Park prirode Kopački rit i JU za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije.
 

U poslijepodnevnim satima na Staroj Dravi u Donjem Miholjcu organizirala se 25. Gradska fišijada, a uz to su  posjetitelji mogli uživati u slikarskim radovima na temu rijeke Drave koje su u sklopu Likovne kolonije izložili članovi udruge “Likrob” iz Donjeg Miholjca. Za zabavni program zadužen je Tamburaški sastav “Kočije”.

U subotu (24 rujna) u Belišću su organizirane brojne prezentacije športsko-ribolovnih udruga održane su brojne radionice i edukacije na temu ribolova i rijeke Drave, vožnja čamcima od Gata do odmorišta Drava, te također vožnja kanuima. Neizostavna je bila i gastro ponuda grah u ćupu, fiš paprikaš, pečena riba i langošice.

U Osijeku je Međunarodni dan rijeke Drave obilježen u Tvrđi kod Vodenih vrata. U sklopu manifestacije posjetitelji su mogli  obići izložbu fotografija “Živjeti s Dravom” u Galeriji Waldinger i glasati za najbolju fotografiju, Muzej likovnih umjetnosti održao je radionicu na temu “kreirati svoju majicu”s motivima rijeke Drave, djeca su saznala ponešto i o pustarama i sportskim igrama koje su održali Korijeni pustare iz Antunovca. Udruga Moss Art održala je  radionicu  “Izradi svoj biljni terarij”, te glazbeni program za djecu.

Bogatom programu pridružila se i organizacija Športske zajednice Osječko-baranjske županije koja je za četvrtak, 22. rujna organizirala vrtićku biciklijadu na parkiralištu ZOO vrta, radionice na temu “Bicikliram, recikliram ⁄ Čuvam Dravu” i “Bonton u sportu”, te posjet ZOO vrtu.

Ostatak programa Športske zajednice OBŽ posvećen je bicikliranju, pa je uz gradsku biciklijadu u petak, 23. rujna organizirana i centralna biciklijada u subotu, 24. rujna. Start biciklijade bio je u  Valpovu u 9 sati, u Belišću u 9.30, u Osijeku u 10, a u Belom Manastiru i Vukovaru u 11 sati. Cilj je Lovački dom Zlatna greda, a sve sudionike i druge
posjetitelje od 14 sati zabavljao je poznati osječki pjevač Igor Delač.

{gallery}Tri_grada_rijeka{/gallery}

 

O nama

Ustanova je osnovana Odlukom o osnivanju Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osnivač Ustanove je Osječko-baranjska županija. Sjedište Ustanove je u Osijek, Županijska 4/III.

Skraćeni naziv Javne ustanove glasi:
Javna ustanova za zaštitu prirode OBŽ

31000 Osijek,
Županijska 4/III
Tel: 00385-31-200-425

e-mail:info@obz-zastita-prirode.hr

OIB: 79276999206

Jeste li znali

Da se Zakonom o zaštiti prirode uređuje sustav zaštite i cjelovitog očuvanja prirode i njezinih vrijednosti, a priroda u smislu ovoga Zakona je sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost.

Da su Zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste ili gljive zaštićene svugdje, bez obzira je li je područje u kojem trajno ili povremeno obitavaju zaštićeno.